Ny forskning: Ukrainske kvinder giver opskrift på flygtninges iværksættersucces

Pressemeddelelse, 24. november 2022

Ukrainske flygtninge kan som iværksættere bidrage med millionomsætning til dansk økonomi, fordi de er ekstraordinært gode til at håndtere den krisesituation, de lever i. Det viser ny forskning fra SDU.

Ukrainske flygtninge i Danmark – som langt overvejende er kvinder – udviser helt særlige kvaliteter, som skaber gode forudsætninger for at blive iværksættere. Konkret besidder de en ekstraordinær stor modstandsdygtighed. Og da de har en høj grad af selvtillid i forhold til at klare krisen, sætter det dem i stand til at udvikle forretningsideer, selv i den yderst svære livssituation, de befinder sig i. Dermed kan de ukrainske kvinder også være en samfundsøkonomisk gevinst.

Sådan lyder hovedkonklusionerne i en ny fagfællebedømt videnskabelig artikel fra Syddansk Universitet i samarbejde med Google. Forskningsprojektet bygger på data fra 85 ukrainske kvinder, der ansøgte om at deltage på iværksætterkurset WeStart Ukraine arrangeret af Google i samarbejde med en række partnere såsom Startup Ukraine og Erhvervsstyrelsen. 

Og hovedkonklusionen er opsigtsvækkende, lyder det fra forskningsleder Kim Klyver, professor i Entreprenørskab og Organisation på SDU.

“Vi ser, at ukrainske flygtninge er imponerende modstandsdygtige, og at de kan være en stor samfundsressource som iværksættere. Når de kan stole på, at de kan håndtere krisen, frigiver det energi, som de kan bruge til at skabe innovative ideer. Derfor skal de have konkret hjælp til at håndtere selve livssituationen – det er faktisk vigtigere end traditionel iværksætterhjælp som forretningsplaner og budgetter,“ siger Kim Klyver.

Målrettet kursus med stort potentiale

I alt ansøgte 460 ukrainske kvinder om at deltage på Googles 6-uger lange iværksætterkursus, hvor der var plads til 60 kursister. Kurset havde til formål at hjælpe ukrainske kvinder med at etablere ny virksomhed eller vækste en eksisterende forretning, så de på sigt kan bidrage til den økonomiske genopretning af Ukraine.

Studiet fra SDU vækker begejstring hos politisk ansvarlig i Google Danmark, Christine Sørensen.

“Fra første møde har jeg været dybt imponeret over at opleve de ukrainske kvinders lyst og evne til at vende en frygtelig situation til noget konstruktivt. Få måneder efter at være flygtet til Danmark var de i gang med at drive forretning i Danmark. Derfor er det opløftende, at vi nu har forskning, der peger på, at potentialet er enormt og giver konkrete råd til, hvordan vi bedst muligt hjælper ukrainske flygtninge,” siger Christine Sørensen. 

Ifølge Kim Klyvers beregninger kan de mange ukrainske kvindelige iværksættere levere en samlet omsætning på op til 12 millioner kroner i virksomhedens første leveår og 400 millioner kroner på femte leveår i 2027. Tallene er baseret på de 460 ukrainske flygtninge, som ansøgte om deltagelse i iværksætterkurset, og skal tages med et vist forbehold, idet der der netop er tale om forventninger.

En af omtalte kvinder er Kateryna Tsytsak, som er ejer af en pumpevirksomhed i ukrainske Poltava. Krigen satte hendes fabrik på standby, og hun måtte flygte til Danmark med sine børn. Alligevel var hun i gang fra første færd her i landet og deltog i Googles iværksætterkursus. I forlængelse af programmet kom hun i forbindelse med giganten Grundfos og er nu i gang med at udbygge forretningen i Skandinavien og resten af Europa. 

Kontakt:

Kim Klyver, professor i Entreprenørskab SDU, tlf: 25139333 // kkl@sam.sdu.dk

Jesper Vangkilde, kommunikationschef, Google: 22575955 // vangkilde@google.com

Reference

Klyver, K., Steffens, P., & Honig, B. (2022). Psychological factors explaining Ukrainian refugee entrepreneurs’ venture idea noveltyJournal of Business Venturing Insights18, e00348.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close